Multicopter

3DR Solo Multicopter
3DR Solo Multicopter

Multicopter is een algemene term voor drones/helikopters met meer dan één rotor. Er zijn Multicopter modellen met 2, 3, 4, 6, en 8 motoren/propellers. Uiteraard zijn er ook nog uitzonderingen met afwijkende aantallen, maar deze cijfers komen we eigenlijk het meeste tegen. De meest bekende Multicopter is de quadcopter. De naam quadcopter betekend eigenlijk vier-copter, quad betekend namelijk vier. De namen van de andere multicopters is op dezelfde manier te herleiden.

Een multicopter is Aerodynamisch onstabiel waardoor deze enkel vliegt door middel van een Flightcontroller. De flightcontroller van de multicopter is een on-board computer welke voorzien is van MEMS gyroscopen, acceleratie sensoren en een computer processor. De electronica combineert de data van de sensoren en zorgt voor een Fly-By-Wire. De flightcontroller kijkt constant wat de exacte hoek is van de multicopter en zorgt voor een stabiel vlieggedrag door het toerental van de motoren aan te passen.

Wat is het verschil tussen een Multicopter en een UAV/Drone

Een multicopter wordt een UAV (Unmanned Aerial Vehicle)/Drone zodra deze geschikt is voor autonome vluchten. Bij de meeste multicopters worden enkel de gyro en acceleratie sensoren gebruikt voor stabileit, de multicopter weet echter niet waar hij is in time en space. Indien de flightcontroller uitgebreid is met GPS en barometer data kan deze informatie gebruikt worden om te bepalen waar de UAV/Drone is. Zowel de GPS positie als de hoogte kan hierdoor nauwkeuring bepaald worden. Met een Groundstation uitbreiding kan de UAV/Drone aangestuurd worden zodat een bepaalde vliegroute geprogrammeerd kan worden en uitgevoerd zonder verdere input van een piloot.

Verschillende Multicopters
Bicopter, Bi = 2 (motoren/propellers)
Tricopter, Tri = 3 (motoren/propellers)
Quadcopter, Quad = 4 (motoren/propellers)
Hexacopter, Hex = 6 (motoren/propellers)
Octocopter, Octo = 8 (motoren/propellers)